DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > General Appliance Discussion > Stove appeared to have bad circuit board




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-06-2012, 09:23 AM  
jjmartin1340
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Keswick, Ontario
Posts: 12
Likes Given: 1

Default Stove appeared to have bad circuit board

About a year ago my stove would fail while baking, the oven would be off and the clock would be 12:xx, as if there was a power bump xx minutes ago. Since we had not had a power bump, I opened the stove up to check the logic board. No loose connectors or anything obvious, so I checked out the price of a new one. The local shop wanted $300, so I checked the internet. Found one place at $200 and one at $100. The stove stopped failing, so I didn't buy one. Glad I didn't. Recently it started failing again, but now the clock was completely out. Fiddled with the stove and found a) the 115v outlet on top still worked OK; b) if I turned a burner on it wouldn't heat, but the clock would light up for a second. Experience (I'm a retired computer/electronics tech) told me this indicated I was losing one side of the 240v input. Could be the electrical panel circuit breaker, wall outlet, or power cord. A voltmeter showed I had 240v at the outlet, so the circuit breaker was OK. Went out and bought a wall outlet $5 and power cord $25. When I removed the old wall outlet the problem was obvious: in three holes (ground, neutral, one power) I could see two heavy contacts pressing together. The other power hole had no visible contacts, either they had lost spring tension or broken. Installed the new outlet and all OK. Returned the unused power cord.

I may not be able to troubleshoot nearly as fast as I used to, but eventually I get there.



__________________
jjmartin1340 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-06-2012, 09:59 PM  
jeff1
Contractor
 
jeff1's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 433
Liked 23 Times on 20 Posts
Likes Given: 1

Default

Hi,

Quote:
but now the clock was completely out. if I turned a burner on it wouldn't heat, but the clock would light up for a second.
Feed back power...good catch!

jeff.


__________________

Appliance Repair Aid
http://www.applianceaid.com/

jeff1 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-07-2012, 02:20 PM  
Wuzzat?
Senior Member
 
Wuzzat?'s Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,288
Liked 159 Times on 146 Posts
Likes Given: 87

Default

So your burner was running at half voltage and 1/4th of full power?

Why didn't the clock stay lit?

All's well that ends well.

__________________
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-08-2012, 07:32 AM  
jeff1
Contractor
 
jeff1's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 433
Liked 23 Times on 20 Posts
Likes Given: 1

Default

Quote:
So your burner was running at half voltage and 1/4th of full power?
With one of the two lines gone the 220 volt elements would normally be dead.

Quote:
Why didn't the clock stay lit?
EG: Red power line may be for the clock, but the red line is gone ( for what ever reason ) but when something was turned on/closed ( surface switch ) the power from the black line would feed over to power the clock. Once the switch was shut off ( open ) the clock would go out again.

Quote:
All's well that ends well.
Yup

jeff.
__________________

Appliance Repair Aid
http://www.applianceaid.com/

jeff1 is offline  
Wuzzat? Likes This 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-08-2012, 12:26 PM  
jjmartin1340
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Keswick, Ontario
Posts: 12
Likes Given: 1

Default

Why did the clock come on when a burner was turned on and then fade out? Because this stove has electronic continuously variable burner controls, instead of old-style mechanical switches. When this happened to me 30 years ago, the clock (mechanical) would run as long as a burner was turned on. With the electronic switch and clock, it’s a bit surprising it came on at all.
See the schematics below.
Let’s assume an instant in time when the R wire has +120v on it and the B wire has -120v. Now the kettle has 120v (R to W) and the clock has 120v (B to W), and the burner has 240v (R to B).
If the B wire breaks, there is still 120v to the kettle (R-W) but nothing to the burner or clock and they don’t work.
Now switch on a burner. There is a low impedance path from R to B. Current will flow from R through the burner to B then through the clock to W (red dotted line). There may be 5v across the burner and 115v across the clock, but that’s ok for the clock.
In this stove, the electronic controls for the burners are on the logic board with the electronic digital clock, so I am somewhat surprised it worked even for a second, but I’m glad it did.

aaa1.jpg   aaa2.jpg   aaa3.jpg  
__________________
jjmartin1340 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-08-2012, 03:29 PM  
Wuzzat?
Senior Member
 
Wuzzat?'s Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,288
Liked 159 Times on 146 Posts
Likes Given: 87

Default

Quote:
Originally Posted by jjmartin1340 View Post
See the schematics below.
You da' man!
I used to post schematics using Photobucket but I've gotten lazy.

And one time I used dropping resistors to run a 120v analog clock on 240v. That was when I found out these types of clocks are not so much a resistive as inductive load.
I wanted to find out how many hours overnight my elec. water heater ran (five minutes out of five hours for a 4500w element) so I'd know how much energy I was losing through the insulating jacket.
After I added external insulation it was 5 minutes/7 hours.
I think now I could have run the clock between the neutral and one hot lead.


__________________

Last edited by Wuzzat?; 10-08-2012 at 03:38 PM.
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Need to re-run 220 circuit jcorbin121 Electrical and Wiring 5 01-30-2011 05:43 PM
Second GFI in same circuit. wlkirk Electrical and Wiring 5 11-07-2010 01:52 PM
10/2 on a 30A circuit Quattro Electrical and Wiring 15 03-03-2008 11:11 AM
New to the board Barry M Introductions 1 09-30-2007 07:51 PM
Making a light board ( basicly like a sound board) for studio colepittman Electrical and Wiring 0 08-04-2007 02:27 PM