DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > DIY Home Improvement > General Home Improvement Discussion > Electric Garage Door Problem




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-06-2012, 05:11 PM  
Northwest_Homeowner
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7
Default Electric Garage Door Problem

Last month there was a power failure at my house. In order to get the car out of the garage, I disconnected the metal bar that connects the garage door to the opener. I did that at the upper end of the bar, where it attaches to the chain drive gizmo. After the power came back on, I connected the bar again. I thought I did it the same as it was connected before. Now, when the electric opener pulls the door open, it does it in a smooth fashion. When it closes the door, however, it shakes in an odd way. I don't think it was doing that before. Can anybody tell me what the problem is? I am including some pictures.

Also, there is a problem with the remote control. It used to work about 30 feet away. Now you have to get within about 10 feet. I suspected that the battery was low, but it still put out 9 volts. Is something going bad in the remote, or is it in the receiver? If it's the receiver, is there a way to repair it without buying a new motor?


garage-door-opener-001.jpg   garage-door-opener-003.jpg   garage-door-opener-004.jpg  
__________________
Northwest_Homeowner is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2012, 05:30 PM  
oldognewtrick
Moderator
HRT_MODERATOR.png
 
oldognewtrick's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Nashville, TN
Posts: 5,423
Liked 459 Times on 382 Posts
Likes Given: 146

Default

Have you lubricated all the working parts, rollers, rail, track lately?



__________________
oldognewtrick is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-06-2012, 07:02 PM  
nealtw
Contractor
 
Join Date: Nov 2010
Location: vancouver, b.c.
Posts: 10,272
Liked 848 Times on 757 Posts
Likes Given: 1465

Default

Just over from the pin you pulled, there is a hole where a rope should be hanging. If the rope was there you can pull it to releice the trolly and you don't have to take it apart. Check all the hardware for loose nuts, bolts and worn wheels.

__________________
nealtw is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-07-2012, 04:18 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,195
Liked 112 Times on 97 Posts
Likes Given: 64

Default

Look for witness marks to see if you have reattached the bracket into the correct hole. I don't see any marks in your pics.
And yes, your release rope is missing. It goes into the hole of the cam that has the spring on it.

__________________
kok328 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Sealing/Insulating Electric Furnace in Garage Shawner HVAC 2 09-29-2011 06:44 PM
Electric baseboard thermostat problem. MattC HVAC 14 11-02-2010 04:16 PM
Adding an electric garage heater scottman1027 Electrical and Wiring 16 10-05-2009 11:16 PM
Old GE Electric Range Problem - [pic included] djbig General Appliance Discussion 6 07-29-2009 10:27 AM
Garage Door Opener problem generic703 Windows and Doors 6 01-14-2009 09:35 PM