DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > One thermostat, two heat sources




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-15-2008, 11:12 AM  
phreaq
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 66
Default One thermostat, two heat sources

I have a gas fireplace and an oil furnace that I would like the ability to switch on or off as my heat source. I would like to use one thermostat and have a switch that would either point to fireplace or furnace as the source.

Can I just run the current wires from the thermostat into a switch, and have the switch close the appropriate circuit, or is there another way?



__________________
phreaq is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-15-2008, 03:57 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,167
Liked 100 Times on 88 Posts
Likes Given: 61

Default

the purpose of the tstat is to power certain circuits inside the heat unit.
how would you manage to send power to the appropriate unit & circuit? You'd have to switch over all wires in the tstat.



__________________
kok328 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2008, 05:04 PM  
jack3140
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 13
Default

i would suggest you use a double pole double throw switch connect the thermostat in the middle and the units on each side hope this helps if you need a sketch let me know good luck

__________________
jack3140 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2008, 09:32 PM  
triple D
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 296
Liked 1 Times on 1 Posts

Default what????

I think what your wanting to do has never before been attempted. Given that, I feel the price of two switches, cutting them in wall, possible drywall repair, wire, and not to mention the fire place uses mili amps for ignition circuit, and furnace uses 24volt a.c. Your far better off getting a separate t-stat for fire place. Check with your local f.p. dealer for correct type, then go to the cheap place and get one. Remember this is just one man's opinion, good luck....

__________________

[COLOR="DarkGreen"][FONT="Franklin Gothic Medium"]See my work-Check out my album. "Git 'Er Done":D [/FONT][/COLOR]


Last edited by triple D; 02-18-2008 at 04:49 PM.
triple D is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-25-2008, 06:58 AM  
phreaq
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 66
Default

hey folks,

thanks for the replies.

I had the intention of using a switch with 4 contacts, so I would be switching all wires in the circuit. When one circuit is in use (i.e., in the 'on' position) the other circuit would just be open, as if no thermostat was installed. My furnace is 24volts, but not from the thermostat, and the fireplace is just looking for a closed circuit (2 wires are provided for this purpose).

I want both systems to be controlled by one thermostat so only one system is on at any giving time. I cringed when I see the fireplace on, and the furnace going.

I don't think I'm doing anything unusual, but perhaps I am.....

__________________
phreaq is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-25-2008, 07:30 PM  
inspectorD
Housebroken
HRT_MODERATOR.png
 
inspectorD's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Litchfield, CT
Posts: 3,976
Liked 99 Times on 85 Posts
Likes Given: 219

Default Naaa

Sounds like you have something to invent....better get a patent.
Go for it...you can only learn something.

__________________

Just My
Made in the

inspectorD is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-19-2008, 08:56 AM  
geo fan
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 6
Default the right t-stat

listen and please forgive the spelling you need a honeywell pro6000 with a 2 heat option pick your primary heat source and wire that to w and secondary to aux or l . you can not mix the input signal so use the 24 volt from the furnace and your output 24v signal to the fireplace and wire this to a rib relay useing the out put signal and common to make the switch and wire the fireplace wire to the closed contact side . this will allow your primary heat to run unless there is more then a 4 degree temp diff between set point and room in which case the both would run or if you where to select emergency heat on the t-stat then only the secondary heat would run . I have retrofit systems like this before and it works well but the thermostat location is criticle if you use your fireplace as first stage. there are other duel feul controls not nessaserily designed for this but might work and are going to cost more.
ps make sure to program the t-stat for a 2 heat 1 cool heat pump

__________________
geo fan is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-19-2008, 05:42 PM  
homerepairman
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Default

Never run across a situation like that before, so I'd be especially interested to hear if you can pull it off. I tried to do the research on the Honeywell model mentioned above but couldn't find much about wiring it.

Here's the link for the thermostat he's talking about:

http://www.honeywell-thermostat.com/honeywell/TH6220D1028.html



__________________

[URL="http://www.brick-anew.com/mantels/fireplace-mantels.html"]Fireplace Mantels[/URL] - [URL="http://www.brick-anew.com/screens/fireplace-screens.html"]Fireplace Screens[/URL] - [URL="http://www.brick-anew.com/glass-doors/fireplace-glass-doors.html"]Fireplace Doors[/URL]

homerepairman is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Electric Heat Pump & Programmable Thermostat John Greeb HVAC 2 01-09-2009 09:01 PM
Heat pump not hitting target temp pens66 HVAC 5 07-17-2008 11:29 AM
unequeal heat pump/air handler tonnage howie89 HVAC 6 06-19-2008 09:32 AM
Having trouble wiring thermostat swinny Electrical and Wiring 2 11-29-2006 09:08 PM
york split system heat pump brian HVAC 1 07-31-2006 11:48 PM