DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > Trane XE60 problem




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-04-2010, 12:08 PM  
coldguy
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: memphis, tn
Posts: 3
Default Trane XE60 problem

Hello
I have a trane XE60 that will not come on. The pilot light is lit and the gas valve is in the on position. I can turn the fan on by going to the on position on the thermostat or by rotating the heat sensor. I cannot get the gas valve to open though - only the pilot light. Please help..Thanks



__________________
coldguy is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2010, 03:21 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,194
Liked 107 Times on 94 Posts
Likes Given: 64

Default

There are a sequence of events that must occur prior to ignition of the burners.
This will require a voltmeter to troubleshoot.
First check to see if your getting a "call" for heat at the terminal strip inside the furnace.
Then see if inducer motor is running and closing the contacts on the pressure switch.
You also need to see if your hot surface ignitor is glowing and the flame sensor is in the path of the pilot light.



__________________
kok328 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-04-2010, 08:27 PM  
paul52446m
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Houghton Lake, Mi.
Posts: 435
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

How old is this unit? Does you pilot burning all the time or only on a call for heat.
It sounds like you have a standing pilot with a thermocouple If you do, go to the furnace and find the R&W post. Jump the R&W post and see if your furnace
starts. If it does start then the problem is in the stat or wires going from the furnace to stat. If it does not start then the problem is in the furnace. If the problem is in the furnace check for open limit or roll-out switches, next check to see if you have 24 volt power at gas valve. Let me know what you find. Later Paul

__________________
paul52446m is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-05-2010, 08:49 AM  
coldguy
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: memphis, tn
Posts: 3
Default

Pilot light runs all the time and is very strong. When unit gets a call for heat I get 24 volts at the gas valve - but nothing but pilot light. I think it has to be the gas valve. Thanks for the replies. What do you think??

__________________
coldguy is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-05-2010, 11:08 AM  
coldguy
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: memphis, tn
Posts: 3
Default

replaced valve furnace works thanks



__________________
coldguy is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
High limit problem on Trane XE90 Garvey HVAC 1 11-10-2011 08:33 AM
Trane XE60 problem ianintheusa HVAC 11 11-02-2010 05:38 PM
Trane XE90 problem MikeD1980 HVAC 3 09-14-2010 06:13 PM
Trane XE-90 problem gsetti HVAC 1 12-06-2007 03:49 PM
Trane Air Handler Help todd230 HVAC 1 08-26-2007 07:49 AM