DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > Trane xe90 Blower Motor Not Kicking in





Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-06-2011, 11:29 AM  
seawood
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 4
Default

then it is the main blower or the control board theyt some times short outn the contacts and will not let the blower run power the blower with jumper and see if it runs



__________________
seawood is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-10-2011, 08:16 AM  
thanksagain
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 6
Default

Hi, I'm new here and don't know how to post but Ive been reading this thread,

You mentioned the Open High Limit Switch, I think thats whats wrong with my unit, where is it located? There are two wires going to a sensor on the fire chamber but no reset switch, might that be it, do I replace it, just unscrew it and put a new one in? If it's not resettable.



__________________
thanksagain is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-12-2011, 07:09 PM  
Fitmiss
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by seawood View Post
when the light is blinking 4 times is the main blower running is there forced air comming from vents if not it could be the control board or the blower motor you would need to test the blower motor by by passing the control board
The blower motor was not running.

For the benefit of others experiencing the same problem, mine was a bad control board. Hard starting the blower motor proved it was not a fault with the blower motor. The board was not sending enough juice to the blower motor to run. Changing the board fixed the problem.
__________________
Fitmiss is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-16-2011, 09:55 PM  
twingkey
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 4
Default

sorry wrong post

__________________

Last edited by twingkey; 11-16-2011 at 09:58 PM.
twingkey is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2012, 08:35 PM  
vgs8606
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 7
Default

My blower on Trane XE90 is not running. It makes horrible buzzing sound and tries to move but extremely slowly. Trying to push it using wooden stick does not work. It feels as if a strong magnet is preventing it from moving. When the power is off, it spins freely.

Technician was already here. When he showed up, it worked few times but is not working any more. He found out that even though igniter lights up, the burner only comes on after couple of tries. For some reason, the technician spent lots and lots of time trying to find the cause. Suffices to say, he did not. I really did not call him about the delayed burner because it had been like that as long as I could remember.

He did not have the motor with him and had to be ordered. I had him check the starting capacitor. He swapped it but the behavior did not change. He has ordered the new motor and he will be here on Monday.

I am trying to understand the theory behind the blower motor. The motor itself is not seized or jammed and turns fine when spun by hand. What kind of electrical fault would cause it to essentially jam when applied power? I am not sure if he checked the voltage going to the motor from the controller board but given that motor does seem to be getting the power. Unfortunately the motor is using the power to make the noise rather than spinning! From what I remember and also from watching some youtube video, the noise it is making is the characteristic motor starting noise except the motor does not start and the noise keeps on going. When it was working, that noise is there for a fraction of second until the motor comes up to the speed.

I am now wondering if the circuit board is the culprit and is not sending the full power to the furnace. I also tried the blower in the air conditioning mode and it makes the same noise and the blower does want to spin. I believe heating (Yellow) and cooling (black) have different motor terminals.

We have snow coming and I really would like to at least temporarily get the heat going. Most blower problems that I have found regarding this furnace on internet are either bad capacitor or jammed squirrel cage. I have neither.

I would hate to have the technician come in with the new motor and then find out that now he thinks controller needs to replaced :-( I am willing to use the DMM to rule out bad controller. I would also like to get your opinion whether the symptoms are of bad motor or bad controller.

I appreciate your help!



__________________
vgs8606 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Trane xe90 Blower is running all the time skeatus HVAC 17 09-28-2011 05:35 PM
trane xe90 blower davidjackowiak HVAC 1 11-23-2010 01:52 PM
Trane XE90 TheGunMan HVAC 0 06-04-2009 04:53 PM
Blower motor kicking off and on Hntn1 HVAC 3 11-26-2008 12:54 PM
Trane XE90 Vent Motor Noise mdeniston HVAC 5 02-25-2007 06:04 PM