DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > Trane XL1200 inside blower won't work




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-10-2011, 10:56 AM  
John1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 3
Default Trane XL1200 inside blower won't work

My blower on my furnace (Trane XE90) won't come on when the A/C (Trane XL1200) is on. If I turn the A/C off and put the fan to manual, the fan comes on with no problem. The condencer on the A/C unit will run, but not the inside fan on the furnace. Do I need to replace the board? Need help



__________________
John1 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-10-2011, 05:23 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,181
Liked 104 Times on 91 Posts
Likes Given: 61

Default

Possibly a problem with the thermostat.
As far as I know, the thermostat will send a signal for fan through the same relay on the board when switched to fan "on" versus fan "auto".



__________________
kok328 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-10-2011, 06:41 PM  
paul52446m
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Houghton Lake, Mi.
Posts: 435
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by John1 View Post
My blower on my furnace (Trane XE90) won't come on when the A/C (Trane XL1200) is on. If I turn the A/C off and put the fan to manual, the fan comes on with no problem. The condencer on the A/C unit will run, but not the inside fan on the furnace. Do I need to replace the board? Need help
Most of the electronic boards today, The green post is for manual fan runs the fan on a low speed like the heating speed. When you turn on cooling, the power comes back to the y post which goes to the condenser and also to a different relay that starts the blower on a faster speed. So i would say you have a bad board. Paul
__________________
paul52446m is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-11-2011, 04:46 AM  
John1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 3
Default

I went and bought a new one and replaced it, but that wasn't the answer. Same issues,
thanks for suggesting

__________________
John1 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-11-2011, 05:08 AM  
John1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 3
Default

Quote:
Originally Posted by kok328 View Post
Possibly a problem with the thermostat.
As far as I know, the thermostat will send a signal for fan through the same relay on the board when switched to fan "on" versus fan "auto".
Paul, Thanks for the insight. How much of a problem is it to change the board? It is the UNIVERSAL HOT SURFACE IGNITION CONTROL MODULE (50A55-843) that needs to be replaced.
__________________
John1 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-11-2011, 06:37 AM  
paul52446m
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Houghton Lake, Mi.
Posts: 435
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by John1 View Post
Paul, Thanks for the insight. How much of a problem is it to change the board? It is the UNIVERSAL HOT SURFACE IGNITION CONTROL MODULE (50A55-843) that needs to be replaced.
If you can let the board hang on the wires and then put the new board on furnace , then install one wire at a time. If you get those wires crossed you will have a real problem. Paul
__________________
paul52446m is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-11-2011, 06:42 AM  
paul52446m
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Houghton Lake, Mi.
Posts: 435
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

Quote:
Originally Posted by John1 View Post
Paul, Thanks for the insight. How much of a problem is it to change the board? It is the UNIVERSAL HOT SURFACE IGNITION CONTROL MODULE (50A55-843) that needs to be replaced.
Can you send me some pic. of your controls.
paulm989@hotmail.com Paul


__________________
paul52446m is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
trane xe90 blower davidjackowiak HVAC 1 11-23-2010 01:52 PM
Trane XL1200 not heating steve1965 HVAC 2 10-31-2010 05:29 PM
Trane XL1200 condenser jsantos HVAC 3 03-01-2010 07:19 PM
Blower Won't Come On Bob HVAC 14 12-19-2008 11:55 AM
AC blower fan does not come on... kurt smith Introductions 9 07-27-2006 09:17 PM