DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > Trane XR12 Problem




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-24-2014, 01:47 PM  
blc0816
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 5
Liked 2 Times on 1 Posts

Default Trane XR12 Problem

I have a Trane XR12 that the fan on the outside unit is not running. I checked the motor run capacitor and that seems to be fine. The blades on the fan turn freely when I manually turn them. What else should I be checking? Also if I tap the relay with a screw driver the fan will start. Does this mean the relay might be bad?



__________________
blc0816 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2014, 02:08 PM  
Wuzzat?
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,328
Liked 167 Times on 154 Posts
Likes Given: 94

Default

Quote:
Originally Posted by blc0816 View Post
Does this mean the relay might be bad?
Or it could be a loose connection. Wiggle wires and watch the fan.

You could also try sanding the relay contacts with a strip of 100 grit or finer paper and see if that temporarily clears it up. If so, you need a new relay.
A replacement from Grainger that is electrically equivalent will almost certainly be cheaper than the maker's part.
There may also be the OEM logo, name and part number on the relay and so you can find the specs online. Typical relay OEM names are Honeywell, Omron and Potter & Brumfield.


__________________

Last edited by Wuzzat?; 04-24-2014 at 02:13 PM.
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2014, 05:55 PM  
blc0816
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 5
Liked 2 Times on 1 Posts

Default

took a relay out of my XR12 1 1/2 ton since it used the same as the XR12 3 ton, didn't fix the problem. So I've eliminated the motor run capacitor and the relay, that leaves the defrost printed circuit board. I think the fan motor is ok since when I tap the relay it runs. Anybody have any other ideas besides the printed circuit board?


Sent from my iPad using Home Repair

__________________
blc0816 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2014, 06:25 PM  
woodchuck
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Tuscaloosa, Al
Posts: 247
Liked 17 Times on 16 Posts

Default

Does it also run when you tap the replacement relay.

__________________
woodchuck is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2014, 06:26 PM  
blc0816
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 5
Liked 2 Times on 1 Posts

Default

yes


Sent from my iPad using Home Repair

__________________
blc0816 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2014, 06:28 PM  
blc0816
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 5
Liked 2 Times on 1 Posts

Default

the relay that I swapped I put back into the 1 1/2 ton unit and it works fine


Sent from my iPad using Home Repair

__________________
blc0816 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2014, 07:10 PM  
Wuzzat?
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,328
Liked 167 Times on 154 Posts
Likes Given: 94

Default

Maybe it's a bad solder joint. If you don't see it you could try tracing upstream with a voltmeter, while tapping, to see where you are losing the voltage.

__________________
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-30-2014, 05:19 PM  
blc0816
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 5
Liked 2 Times on 1 Posts

Default

Problem is now fixed. It was my condensation pump in the basement that went bad. There are wires attached frrom the thermostat to this pump. The water was not pumping out. So therefore the condenser and fan to the condenser was not coming on. Purchased pump on Amazon for $48 bucks, hooked everything up and everything is now working fine. Think God I found the problem. Next step was to call in the HVAC professionals and I know that would have cost me a pretty penny.

__________________
blc0816 is offline  
2
People Like This 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-30-2014, 05:55 PM  
oldognewtrick
Moderator
HRT_MODERATOR.png
 
oldognewtrick's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Nashville, TN
Posts: 5,395
Liked 456 Times on 380 Posts
Likes Given: 143

Default

Thanks for the follow up, it may just help someone else someday.



__________________
oldognewtrick is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Trane Problem kiddis46 HVAC 1 01-08-2013 09:58 PM
Trane XE60 problem coldguy HVAC 4 11-05-2010 11:08 AM
Trane XE60 problem ianintheusa HVAC 11 11-02-2010 05:38 PM
Trane XR12 outdoor fan not working Contactor question countryx42 HVAC 3 09-06-2010 05:51 AM
Trane XE-90 problem gsetti HVAC 1 12-06-2007 03:49 PM