DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > DIY Home Improvement > Electrical and Wiring > Combining Two Electric Meters




Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-01-2011, 10:27 PM  
1victorianfarmhouse
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 150
Liked 9 Times on 5 Posts

Default Combining Two Electric Meters

Forgive me if I'm asking the impossible...but I want to ask here before I start trying to ask an electrician.

The old house I bought was converted into two units many years ago. As a result, I have to electric meters on the house, one for the upstairs, another for the downstairs.

How should one go about combining the circuits of the two meters, or the power going to them?

Thanks,

vince



__________________
1victorianfarmhouse is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-02-2011, 08:26 AM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,179
Liked 104 Times on 91 Posts
Likes Given: 61

Default

You most likely need to call your utility company to make the change over for you.
If you have two separate sources of power feeding each meter then combining the power going into them is not an option.
Power going in is referred to as Line, power going out is referred to as Load.
If it were me, I'd combine the two Loads onto one meter (assuming that this used to be a one meter setup in the past).



__________________

Last edited by kok328; 09-02-2011 at 12:49 PM.
kok328 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-02-2011, 02:04 PM  
nealtw
Contractor
 
Join Date: Nov 2010
Location: vancouver, b.c.
Posts: 9,654
Liked 784 Times on 699 Posts
Likes Given: 1337

Default

If you have one feed from the road the utility would change the wires in the meter boxes. If you have two feeds your electrion would make the connection while the the utility have the meters out, that is if your feed is big enough.

__________________
nealtw is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-02-2011, 07:13 PM  
1victorianfarmhouse
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 150
Liked 9 Times on 5 Posts

Default

Thanks for the interesting info. I have two lines coming out of the ground, both going to separate meters that go to separate fuse boxes.

At one point the house did run on one meter.

I think the best thing to do at first is to call the utility company (Com Ed) and see what they say to start with.

vince

__________________
1victorianfarmhouse is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Fed up with FEIT Electric CFL spirals AU_Prospector Green Energy and Sustenance Living 8 09-19-2012 09:17 AM
Switching from oil to electric furnace sumat HVAC 3 12-04-2008 02:04 PM
Help! with old electric wall heaters! momma4sophia HVAC 3 05-31-2008 10:29 AM
electric blunder not sure Introductions 4 05-29-2006 09:27 PM