DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > DIY Home Improvement > Plumbing Forum > Kenmore water softener brine tank full of water




Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-04-2013, 03:49 PM  
kb8wfh
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 1
Default Kenmore water softener brine tank full of water

I have an Kenmore water softener that's at least 8 years old. It's been working fine until a couple of weeks ago. Water was hard and I noticed that the brine tank was half full of water.

I found some instructions and videos on cleaning the softener, specifically the venturi as well as other screens. They were pretty gummed up but are all clean now. Nothing seems blocked and taking the unit apart, everything seems open and water flows through all valves and such. It all worked ok for about two weeks, then the water started getting hard again and the tank was filling with water again. I checked again the venturi, all seals and o-rings, all the valves and seals, discharge screen and the brine tank line and valves. All cleat and working. The mechanism motor works fine and the gears and main valve seem to operate fine.

I'm at a loss to figure out what is going on. Any suggestions or recommendations?



__________________
kb8wfh is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-05-2013, 09:02 AM  
Speedbump
Water well etc.
 
Speedbump's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Riverview, Fl.
Posts: 441
Liked 23 Times on 22 Posts
Likes Given: 6

Default

The venturi has to be clean as does the nozzle that feeds it. Some bring tanks have overflow protection which is nothing more than a float that turns the brine refill valve off at a certain level. If that thing got stuck shut, the nozzle/venturi could pull brine. There could be some passages gummed up beyond the nozzle/venturi that is preventing flow.

Eight years is probably a good long life for a Kenmore anyhow.



__________________
FAQ's
Speedbump is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-16-2014, 04:10 PM  
amovingtarget
Junior Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 1
Default

Hi,

Hope you got your issue resolved. Do you use salt pellets or solar salt? If you use pellets like these you may have some buildup at the bottom of the mineral tank that needs to be cleaned out as well.

You can read more about it here too: http://www.qualitywaterhome.com/info...-salt-reviews/

__________________
amovingtarget is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-12-2014, 04:37 PM  
garbert
Junior Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 12
Liked 1 Times on 1 Posts

Default kenmore water softener

I have had 2 kenmore softeners. the same thing happens to mine periodically. I just unscrew the cap, take out the washer, screen and round washer. clean and put back in the regenerate. I never seem to find anything in mine, but there must be just enough to plug it up. I had more problems with morton pellets than any other salt, left a mess of paste in the bottom of the tank. had to shop vac out every year.

__________________
garbert is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
water softener dthornton Plumbing Forum 7 03-11-2013 02:26 PM
Water Softener drain picolin Plumbing Forum 18 05-13-2012 03:51 PM
Water softener sometimes leaves water salty edlank Plumbing Forum 14 08-10-2009 03:03 PM
Water Softener Problems amaz Introductions 3 03-04-2007 08:39 AM

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS