DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > This Is Just Weird




Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-14-2013, 09:48 AM  
edjamacator
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 1
Default This Is Just Weird

I've looked for help on other posts, but haven't found anyone with the same symptoms. Hopefully someone can help me out. I'd appreciate it if you could.


Anyway, I have a Lennox G51MP gas furnace converted to LP gas. It's about eight years old. Since last winter, it will sometimes kick on and work and other times (which accounts for most of the time) won't. It tries 5 times and then goes into Watchguard mode.


Here's what happens: The "first" burner all the way to the right where the hot surface igniter is will come on, push out a blue flame, and then turn off a few seconds later. There is a "click" when this occurs. Neither of the other two burners come on. This is attempted five times and then Watchguard mode is on for an hour.


When it does work, which is the weird part, it looks like the "first" burner isn't on, but the other two are burning brightly. The flame sensor is red hot and heat actually comes out of the vents. The furnace stays on when this occurs.


Now, I've emptied the condensate trap, replaced the surface igniter (without touching it with my skin), and tried it with the burner box lid (where the little circular window is) off. It still acts the same way. In fact, it came on right before I emptied the condensate but not after, and this was all after replacing the igniter. Nothing I've done seems to alter its cycle of sometimes working, sometimes not.


If something was clogged, wouldn't it always clog? I can't figure out why burners would sometimes work and then not the other times, and why the "first" one would appear NOT to work when the others do, seeing as how the igniter is in front of that one.

I tried taking off the top cap to try and remove the burners for cleaning, but it doesn't appear to come off. I can rock it side to side with the screws removed, but I don't want to put a bunch of force on it to take it off. Maybe it's just jammed? It looks like it should be able to slide off.

Sorry so long, but I wanted to make sure as many details were present as I could provide. If anyone has any ideas, I'd love to hear them. Thanks.



__________________

Last edited by edjamacator; 11-14-2013 at 09:57 AM.
edjamacator is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Weird land survey Jungle General Home Improvement Discussion 50 07-02-2014 01:36 PM
Weird 3-way switch behavior bugvito Electrical and Wiring 8 08-30-2012 10:36 AM
Weird creepy weed, what is it? handyguys Garden and Lawncare 12 11-29-2011 10:54 AM
Weird Smell?? JeremyB General Home Improvement Discussion 12 10-09-2011 05:04 PM
Weird. gan_nair Electrical and Wiring 4 06-14-2007 09:38 PM

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS