DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > Problem With Blower Moror




Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-22-2014, 09:25 PM  
Jeffh
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default Problem With Blower Moror

I am only getting 15v ac out from my board to the blower motor. Blower motors leads had a resistance in the 7ohm range. Blinking diagnostic was 'idle/waiting' position. when I turned stat up for a call for heat, inducer would turn on, then burner, then high limit and shut down…no blower.
Do any of you knowledgeable people think it would be my board that is faulty?



__________________
Jeffh is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2014, 10:59 PM  
slownsteady
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
slownsteady's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Newton, NJ
Posts: 1,419
Liked 224 Times on 188 Posts
Likes Given: 277

Default

Jeff: start a new thread, you'll get better answers.

(well, I guess you did!)



__________________

Last edited by slownsteady; 05-23-2014 at 06:09 PM. Reason: he started a new thread
slownsteady is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-23-2014, 04:04 AM  
Wuzzat?
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,328
Liked 167 Times on 154 Posts
Likes Given: 94

Default

Quote:
Originally Posted by Jeffh View Post
Do any of you knowledgeable people think it would be my board that is faulty?
Yes, but there may be a lot of money riding on your diagnosis. And it may be just a bad $20 relay on your board. Post a schematic and photo of the board.
__________________
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2014, 12:11 PM  
Jeffh
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default

Thanks for your help guys. I figure it is the relay, but I lack the expertise to locate a replacement, detach and solder on a new one. Where is a good online place for relays? I will keep the old one and get a buddy to solder on a new relay, and then I will have a backup board. I replaced the board for $200(canadian) with a newer generation white-rodgers and it works great again.

__________________
Jeffh is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2014, 12:42 PM  
Wuzzat?
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,328
Liked 167 Times on 154 Posts
Likes Given: 94

Default

I use Digi-key or Hosfelt.

With a schematic for my board I saw that one pole of a two pole relay was unused so I did a lot of cutting PC tracks and rewiring to use these unused contacts instead of the burnt contacts on the other relay.
It was dumb luck and I checked it many times before applying power.

$200 might be reasonable, I've heard of a kilobuck for some of these touchy boards.

BTW, [less than 30 mV]/[more than 100 mV] across closed relay contacts at rated current means good/bad contacts, respectively.

I tested this benchmark on a blower relay that was right at the 0.1v mark and it worked (but my sample size was only one). The new relay closed contact voltage was virtually zero.

__________________

Last edited by Wuzzat?; 05-24-2014 at 12:47 PM.
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2014, 02:36 PM  
Jeffh
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 6
Default

Thanks fir that Wuzzat. Ya I found the part 50a65-843 for only $100, but amazon.com doesn't ship north of the border. I grumbled and paid double, but at least the wife is happy(and cool) again.

__________________
Jeffh is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2014, 04:16 PM  
Wuzzat?
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,328
Liked 167 Times on 154 Posts
Likes Given: 94

Default

Yeah, these women. . .they know stuff that men don''t know. And maybe cannot know.



__________________
Wuzzat? is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Amana Furnace Blower problem MILL123 HVAC 3 09-26-2012 03:02 PM
Main Line Sewerage Connector Pipe Problem? Sewer Problem? labb_sleuth Plumbing Forum 3 08-09-2012 05:44 AM
blower wire system problem tnbna2012 HVAC 1 07-19-2012 08:22 AM
problem with blower on hydronic heat jlyons HVAC 1 11-10-2008 01:57 PM
AC blower fan does not come on... kurt smith Introductions 9 07-27-2006 10:17 PM

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS