rewiring a old house

Help Support House Repair Talk:

dtnagle

Member
Joined
Feb 9, 2009
Messages
7
Reaction score
0
I am rewiring a old house with tube and knob wiring. I ran 14/2 from the new 100amp circuit box. Going to the bedrooms upstairs for the lights. We are planning to put ceiling fans with lights in the bedrooms. How do you figure the wattage usage for that combination (not bought yet). Also is 14/2 heavy enough? One light/fan per room and one closet light x four bedrooms. Can I use one breaker for the whole upstairs? what size? 20amp?
Thanks in advance,
Dan
 

Blue Jay

Well-Known Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
311
Reaction score
28
14 ga wire is 15 amp max. I would run 2 circuits min. and put room lights on one and closet on the other. That way you could still have some light in the room with one breaker off.
 

kok328

Well-Known Member
Joined
Nov 19, 2007
Messages
3,131
Reaction score
354
Make sure you purchase the correct type of 15A breaker. They have to be GFIC breakers.
 

dtnagle

Member
Joined
Feb 9, 2009
Messages
7
Reaction score
0
Make sure you purchase the correct type of 15A breaker. They have to be GFIC breakers.
Ok call me stupid, but why have GFI's on the lights. Or should I use the same circiut for the outlets?
 

kok328

Well-Known Member
Joined
Nov 19, 2007
Messages
3,131
Reaction score
354
Good point but, that's what code says you have to do. It's not so much that it's just lights or just outlets but, the fact that this in a bedroom.
 

triple D

Well-Known Member
Joined
Jan 29, 2008
Messages
296
Reaction score
1
what he means is arc fault. All bedrooms need a combination type arc fault circuit breaker. These do not come in peanut or tandem style, so check your panel, and make sure theres room. Use two 15amp. circuits. Put two rooms, and maybe a hallway or closet, on one. And the other two rooms, and maybe some bathroom lights on the other. Follow speedy petey's load calculating methods, and you will have her licked...Good luck
 

kok328

Well-Known Member
Joined
Nov 19, 2007
Messages
3,131
Reaction score
354
Thanks TripleD, I knew I had the wrong type of breaker but, all that came to mind was Arc-Flash, which didn't make sense.
 

dtnagle

Member
Joined
Feb 9, 2009
Messages
7
Reaction score
0
what he means is arc fault. All bedrooms need a combination type arc fault circuit breaker. These do not come in peanut or tandem style, so check your panel, and make sure theres room. Use two 15amp. circuits. Put two rooms, and maybe a hallway or closet, on one. And the other two rooms, and maybe some bathroom lights on the other. Follow speedy petey's load calculating methods, and you will have her licked...Good luck
OK I feel stupid, I did a search for speedy petey's and U can't find nothing. So what is Speedy Petey's calc methods?:eek: Also while I'm being stupid, what does this mean "combination type arc fault circuit breaker. These do not come in peanut or tandem style"LIST]
[/LIST]
:rolleyes:
sorry:eek:
 

kok328

Well-Known Member
Joined
Nov 19, 2007
Messages
3,131
Reaction score
354
In a nutshell, what's being said is:
1. The Arc Fault breakers are required, they are expensive and they only come one breaker circuit per space on you breaker box.
2. Use 15amp breakers with 14/2 wire.
3. Install GFIC outlets where applicable.
4. Don't load up more than 12 amps on a 15 amp breaker.
5. Load formulas
(Watts / Volts = Amps).
Example: (1440 Watts / 120 Volts = 12 Amps).

(Amps * Volts = Watts).
Example: (12 Amps * 120 Volts = 1440Watts).
 

triple D

Well-Known Member
Joined
Jan 29, 2008
Messages
296
Reaction score
1
I got this one mixed up with another, I thought peety was here. Anyway we got er licked. Just look at the name brand of your panel, then buy two 15 amp arc fault circuit breakers. Count up all the lights and figure about 800-900 watts of light, and the rest of that circuit will be for the plugs in two rooms. Do the same for the other circuit, and your good to go. All of everything in a bedroom must be arc fault, lights, plugs, closets, and smoke detectors. Only heaters are excluded from this requirement. Try to make both circuits even in lighting loads. Good luck, were all here if you need more...
 

ohmy

Well-Known Member
Joined
Jan 14, 2010
Messages
57
Reaction score
2
Are you going to rewire the outlets upstairs? It might be a good idea to run an extra circuit so you have room when it comes time to do the outlets.
 

Latest posts

Top