DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > DIY Home Improvement > Electrical and Wiring > 200A Panel w/150A Entrance Cable?

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-17-2011, 06:34 AM  
Junior Member
Join Date: Aug 2011
Location: Washington, DC
Posts: 1
Default 200A Panel w/150A Entrance Cable?

Is it a problem to install a 200A Circuit Breaker panel w/an existing 150A entrance cable. Someone told me that would lead to an over-fused circuit, but thinking it through, the greater capacity "down stream" shouldn't be a problem if there is less current coming in.

vaduke2005 is offline  
Reply With Quote
Old 08-17-2011, 01:00 PM  
Join Date: Mar 2006
Location: Welland, Ontario
Posts: 1,162
Liked 154 Times on 126 Posts
Likes Given: 5


Not a problem is you use a 150 amp breaker in the 200 amp panel. The cable will not limit the current. Curent will flow until the cable melts. The breaker protects the cable.
JoeD is offline  
Reply With Quote
Old 08-20-2011, 02:31 PM  
Join Date: Jul 2011
Location: Orlando, Florida
Posts: 68

Are you planing to update your panel?
What Brand are you going to use?
JTGP is offline  
Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Front entrance problems albertkao Bricks, Masonry and Concrete 2 08-14-2010 06:55 PM
Wiring and TV Cable Rusty0 Electrical and Wiring 3 02-28-2010 11:38 PM
Grounding new service entrance Dan K Electrical and Wiring 3 10-17-2009 03:36 AM
Service Entrance tomtoolman12345 Roofing and Siding 1 04-07-2008 07:19 AM

Newest Threads