DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > Appliances > HVAC > Compressor not running in heat mode




Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-04-2009, 04:35 PM  
CD1
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default Compressor not running in heat mode

The compressor and condenser fan motor do not run on my heat pump when it is in heating mode but both work fine in cooling mode? Any ideas on what the problem is?

Thank You



__________________
CD1 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-04-2009, 05:03 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,230
Liked 116 Times on 101 Posts
Likes Given: 65

Default

Sounds like the heat pump is not getting the proper signal from the unit.
Don't work much on heat pumps in Michigan but, it could be a reversing valve issue that is suppose to confirm and send the heat signal. Are you getting 24VAC to the correct terminals on the unit?



__________________
kok328 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-04-2009, 05:27 PM  
CD1
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default

I'll check the voltage.
I forgot to add earlier that the heat strips are coming on.

Thanks for the quick reply.

__________________
CD1 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-06-2010, 07:19 PM  
Maverick7687
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 12
Default

Depending on your thermostat wiring and unit/thermostat, you should have a yellow wire to bring in the compressor/cond. fan. Some thermostats will have one terminal for both heat and cool on a HP for this or you could have one that requires a jumper to the yellow wire/Y terminal to another one... I am assuming since the heat strip comes on that the indoor fan works as well which would mean you either have 1 R or RC and RH are jumped accordingly. I would check in the thermostat instructions the correct configuration for a Heat Pump with an Aux Electric backup and make sure it is hooked up correctly.

__________________
Maverick7687 is offline  
 
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Freezer fan not running Soxfann4381 Refrigerators 5 11-07-2009 07:58 PM
Wall heaters keep running Chris Klinzing Electrical and Wiring 3 04-19-2009 07:01 AM
Running Toilet Fix? SavvyCat Plumbing Forum 6 04-14-2009 10:18 PM
Running a heat duct down the inside of a wall JoulesWinfield HVAC 5 01-26-2007 09:14 PM
Coleman Heat Pump compressor not starting sciroccin HVAC 1 04-14-2006 07:08 AM

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS