DIY Home Improvement, Remodeling & Repair Forum > DIY Home Improvement > Plumbing Forum > New water heater problem-wife ready to kill me.




Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-12-2010, 10:51 AM  
ron3637
Junior Member
registry_dropdown_20610_51089
 
Join Date: Nov 2010
Location: washington dc
Posts: 4
Default New water heater problem-wife ready to kill me.

Installed a Rheem Marathon 50 gallon water heater a few months ago. It only provides about 5-7 minuets of hot water then it goes to luke warm. I have replaced the thermostates I got from Rheem and the circuit breaker. Any suggestions to the cause of this problem. Wife ready to kill me Also should I have an expansion tank installed ? Thanks for your help! Ron


ron3637 is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-12-2010, 02:47 PM  
oldognewtrick
Moderator
HRT_ADMIN.png
 
oldognewtrick's Avatar
registry_dropdown_15773_51103
 
Join Date: Jul 2009
Location: Nashville, TN
Posts: 6,817
Liked 653 Times on 536 Posts
Likes Given: 205

Default

I'm sure you checked the temp setting on the elements? Have you checked to see if you have voltage to the bottom heating element? Sounds like only the top element is heating.


oldognewtrick is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-12-2010, 03:26 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
registry_dropdown_4883_51104
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,315
Liked 144 Times on 122 Posts
Likes Given: 71

Default

Are you sure there was a dip tube in the heater before you plumbed it in?
kok328 is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-13-2010, 05:00 AM  
budro
Member
registry_dropdown_19391_51115
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 77
Default

if it runs 5 minutes and then goes lukewarm, put your money on the lower element. could be a factory defective element that went out quick. budro
budro is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-13-2010, 09:58 PM  
DrHicks
Big Hog
registry_dropdown_20269_51126
 
Join Date: Oct 2010
Location: Omaha, NE
Posts: 102
Liked 1 Times on 1 Posts

Default

I agree with Budro. Doesn't make sense, being a new water heater & all, but it sure does sound like the lower element isn't working.
DrHicks is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-14-2010, 09:12 AM  
JoeD
Contractor
registry_dropdown_728_51138
 
Join Date: Mar 2006
Location: Welland, Ontario
Posts: 1,062
Liked 125 Times on 101 Posts
Likes Given: 4

Default

Are you sure you got the cold input on the correct fitting? Sounds like you have the input and output reversed.
JoeD is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-14-2010, 09:44 AM  
oldognewtrick
Moderator
HRT_ADMIN.png
 
oldognewtrick's Avatar
registry_dropdown_15773_51139
 
Join Date: Jul 2009
Location: Nashville, TN
Posts: 6,817
Liked 653 Times on 536 Posts
Likes Given: 205

Default

Quote:
Originally Posted by JoeD View Post
Are you sure you got the cold input on the correct fitting? Sounds like you have the input and output reversed.
Joe, thats the most logical option yet, but the OP hasn't been back so I'm thinking the wife fixed the problem
oldognewtrick is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-18-2010, 12:22 PM  
ron3637
Junior Member
registry_dropdown_20610_51321
 
Join Date: Nov 2010
Location: washington dc
Posts: 4
Default

cHECKED AND THE WATER LINES ARE INSTALLED CORRECTLY. cHANGING OUT LOWER ELEMENT THIS WEEKEND.
ron3637 is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-18-2010, 04:45 PM  
kok328
Supporting Member
HRT_SUPPORTER.png
registry_dropdown_4883_51328
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Blanc, MI
Posts: 2,315
Liked 144 Times on 122 Posts
Likes Given: 71

Default

check for the dip tube if you have to take the lines off. Your symptoms are typical of missing dip tube.
kok328 is offline  
 
Reply With Quote
Old 11-19-2010, 09:30 AM  
ron3637
Junior Member
registry_dropdown_20610_51345
 
Join Date: Nov 2010
Location: washington dc
Posts: 4
Default

Fixed it last night by replacing lower element! It was easier to do than I expected! Thanks for all the help. Looking forward to keeping this water heater for a long time . Paid a premium for it since it has no metel parts all plastic and fiber glass other than heating elements and wiring. Next time, if ever, I will hook up a pump to the hose to speed emptying the heater. Ron


ron3637 is offline  
 
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter DIY Home Repair Forum Replies Last Post
Are You Ready For Some Football???!!! spec_j General Chit-Chat 7 09-23-2009 08:27 AM
can I reuse hot/cold water flex lines on gas water heater? gordon Plumbing Forum 2 12-14-2008 12:16 PM
strange electric water heater problem chuckhooker Plumbing Forum 1 11-25-2008 01:01 PM
ready to finish rough-ins in basement micgall Bricks, Masonry and Concrete 7 09-10-2008 01:39 PM
Hot Water Heater guyod Plumbing Forum 6 01-24-2008 11:57 AM

Newest Threads

LATEST SPONSOR DEALS