Water softener making noises

Discussion in 'Plumbing Forum' started by CMys, Oct 10, 2012.

  1. Oct 10, 2012 #1

    CMys

    CMys

    CMys

    Member

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Hey all.

    My GE Osmonics water softener (model 440i) is making strange noises when it does it's cycle, as if there is something wrong with the rotor or pump... it also seems to affect the water pressure, because when we tried turning on the faucet in the morning, it wouldn't start for about thirty minutes. Any advice on what the problem might be and how to troubleshoot/fix it?
     
  2. Oct 10, 2012 #2

    Speedbump

    Speedbump

    Speedbump

    Water well etc.

    Joined:
    Apr 17, 2009
    Messages:
    672
    Likes Received:
    72
    The 440I is the older version of the timer assembly on an Autotrol head. They have changed again, but the 440I had gears that can make a little noise as the timer advances through the cycles during a backwash. The timer motor always made a little noise that can be heard on most of them by standing next to it.

    As far as the water not starting to run for 30 minutes, I have no idea. When a softener backwashes, the head goes into a bypass mode which keeps the water flowing no matter what the head is doing. You might want to make sure the timer is set to the correct time of day. It's set to backwash at 2:00AM if set properly.
     
  3. Oct 11, 2012 #3

    CMys

    CMys

    CMys

    Member

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Thanks Speedbump. I should have said that the noise the gears have been making is much, much louder than usual. We can hear it in the second level of the house and the unit is in our basement. We've never heard it this loud before and we've lived here for 19 years.

    The timer was set to 5 a.m. Why would the time of day affect the flow?

    Thanks again
     
  4. Oct 11, 2012 #4

    Speedbump

    Speedbump

    Speedbump

    Water well etc.

    Joined:
    Apr 17, 2009
    Messages:
    672
    Likes Received:
    72
    When the timer was set to 5:AM; was it in fact 5:AM?

    The timer shouldn't have anything to do with the flow other than the softener may be using water to backwash when it's triggered to do so.

    This loud noise isn't a hammering noise, almost like a vibration is it?
     

Share This Page