Having trouble wiring thermostat

Discussion in 'Electrical and Wiring' started by swinny, Nov 29, 2006.

  1. Nov 29, 2006 #1

    swinny

    swinny

    swinny

    New Member

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I recently bought a new digital Honeywell line-voltage thermostat to replace my current one. The thermostat controls one 240V wall heater. I'm having some trouble because the wiring is different on the new one compared to the old one (and Honeywell doesn't provide adequate directions for an idiot like me).

    This is my current thermostat and wiring:

    http://www.uploaddress.com//files/855/current1.jpg
    http://www.uploaddress.com//files/855/current2.jpg

    Although the photo doesn't show it, the red wire from the thermostat is wire-nutted to two black wires, the black wire from the thermostat is connected to another single black wire.

    Okay, so here is my new thermostat:

    http://www.uploaddress.com//files/855/new.jpg

    A helpful person on Usenet gave me the following advice:

    Unless the thermostat does something "intelligent" to monitor load, you
    should be able to treat the new thermostat as a single pole switch, same
    as your old one. This would switch only one side of your heater,
    leaving the other hot all the time.

    Take the single black wire connected to the black thermostat wire, and
    hook it up to the inner black wire. Insulate the end of the outer black
    wire--this will be live when the heat is on.

    Split the two black wires hooked to the old red wire, connect the one
    going to the heater with the outer red wire, and the one going to the
    supply to the inner red wire.


    I tried this, and the thermostat turns on fine, and "clicks" to show it's turning the heat on. The problem is that the heat doesn't come on. Does anyone have any other ideas I could try?
     
  2. Nov 29, 2006 #2

    swinny

    swinny

    swinny

    New Member

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Disregard the previous post. We got it figured out!
     
  3. Nov 30, 2006 #3

    glennjanie

    glennjanie

    glennjanie

    Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2006
    Messages:
    2,990
    Likes Received:
    4
    Yea for Swinny!You got it worked out on your own; now you have an experience to share with the next person who has trouble. Experience is a hard teacher but very rewarding when you pass the test.
    It looks like the old t-stat was a single pole switch and the new one is a double pole. Congratulations on a job well done.
    Glenn
     

Share This Page