Trouble with Coleman 2880C766 gas forced air furnace

Discussion in 'HVAC' started by rsiders, Mar 3, 2007.

  1. Mar 3, 2007 #1

    rsiders

    rsiders

    rsiders

    New Member

    Joined:
    Mar 3, 2007
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hi,

    I've got a Coleman 2880C766 that's acting wonky. Here's how:

    I have periods when the furnace works like a champ... it cycles on and off perfectly and keeps the house comfortable. Sometimes these periods last a month. Sometimes a week or so. Sometimes it's just a few hours. Sometimes it only does what I describe next.

    But other times, like right now, the furnace has what seems like a short cycle, the blower shuts off abruptly but the vent motor still runs. The cycle is not long enough to satisfy the thermostat. Also, after the blower stops, the vent motor will run for hours if I don't shut the thermostat off (and sometimes it does run for hours because, when it happens, it's almost always at night while I'm asleep or during the day when I'm at work). When this happens, the furnace doesn't kick on until I shut it off and then turn it back on (or if I go into the furnace room and open the blower door switch). From there, it's a crapshoot whether I'll get proper operation... sometimes yes... sometimes no.

    Lastly, if I turn the t-stat to Fan for continuous I get nothing except for silence. The fan never comes on.

    Other key particulars:
    1. I'm aware that I'm going to have trouble finding parts.
    2. My project for today is cleaning the blower motor, the blower wheel and housing.
    3. I can e-mail the wiring diagram.

    My thoughts... mind you, I know next to nothing about furnaces. But I'm a reasonably smart guy and somewhat handy...

    1. Dirty/dying blower motor.
    2. Bad module.

    Thanks in advance!
     
  2. Mar 10, 2007 #2

    dean28

    dean28

    dean28

    New Member

    Joined:
    Mar 10, 2007
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    If the sensor for the flame dosn't send a signal to the board,the gas valve close ,and the ignition sequnce starts over.If this hapens 3times the unit goes into lock out.when you turn off the t-stat it resets.
    Do you have a hot surface igniter or spark?
    Do you get flame all the way across when it starts?
    Is there a wire with an electrical conection that sences flame?
     
  3. Mar 11, 2007 #3

    glennjanie

    glennjanie

    glennjanie

    Well-Known Member

    Joined:
    Mar 1, 2006
    Messages:
    2,990
    Likes Received:
    4
    Bad module, bad sensors, bad thermostat wiring.
    The wiring diagram is drawn in a way to show you the flow of the power; which switches, sensors and such which allows you to take a voltmeter and track the power through until you find the failure. Check it out, it can be fun.
    Then, when all else fails, Jeff1 our appliance repairman will give you a website to go to that will lay it out plainly for you. He's really good.
    Glenn
     
  4. Oct 24, 2013 #4

    msgert10

    msgert10

    msgert10

    New Member

    Joined:
    Oct 24, 2013
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I am having the same problem with my furnace...please send me any help you get so I can fix mine.
     

Share This Page